Over

Tamar Doorduin had al lange tijd last van ‘vage’ klachten voordat ze ziek werd. Vanaf dat moment snapte ze de wereld niet meer. Waarom reageren artsen geïrriteerd als je hen helpt door dingen op internet op te zoeken? Waarom wordt er meer onderzoek gedaan naar aandoeningen die vooral witte mannen treffen, terwijl zij wereldwijd een minderheid zijn? Hoe kan het dat je zomaar een jaar moet wachten tot je de juiste rolstoel krijgt? En wat heb je aan zo’n rolstoel als je uiteindelijk maar de helft van de gebouwen binnenkomt?

In oktober 2018 startte Tamar met Ziek. De podcast om aandacht te vragen voor de verhalen van chronisch zieke, gehandicapte en psychisch kwetsbare mensen. Al na de eerste aflevering kreeg ze fanmail van Eline Pollaert, die zich dusdanig in haar verhaal herkende dat ze graag iets bij wilde dragen aan de podcast. Eline werkte aanvankelijk achter de schermen mee, maar werd co-host in het tweede seizoen van de podcast in september 2019.

Samen proberen Eline en Tamar weer chocola te maken van de wereld en te begrijpen waarom de situatie voor chronisch zieke en gehandicapte mensen is zoals die is. Dit alles vanuit een intersectioneel feministisch wereldbeeld, waarin ze op zoek gaan naar het kruispunt van o.a. validisme, seksisme en racisme.

Tamar Doorduin is journalist, onderzoeker, socioloog en genderstudica. Meer over Tamar vind je op tamardoorduin.nl. Eline Pollaert is religiewetenschapper en werkt bij het Diversity Office van een Nederlandse universiteit.

Georgia Oost maakte onderstaand filmpje over Ziek. De podcast:

Andere bijdragers

Annika Mell van Apple Shampoo Art maakte het logo. Een typteam van vrijwilligers transcribeert de afleveringen en maakt ze daarmee toegankelijk voor dove en slechthorende ‘luisteraars’.

Ook een bijdrage leveren aan deze podcast? Schroom niet en stuur ons een mailtje! Onder andere zijn we nog op zoek naar donateurs, mensen die via Skype of anderszins op afstand gratis podcastcursussen willen geven en mensen die podcasts uit willen typen. Of heb je misschien een fijn of minder fijn doktersverhaal voor de rubrieken #DokterDrama en #GoedzoDokter? Mail naar: ziekdepodcast (at) gmail.com.

Een financiële bijdrage lever je via Patreon. Ga naar patreon.com/ziekdepodcast en kies welk bedrag je per aflevering wilt doneren. Alle beetjes helpen!

Advertentie